V sredo, 10. oktobra 2018 smo  učenci osnovnih šol iz naše občine, Marko Čekada iz OŠ Jelšane, Špela Čekada iz OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, Kristijan Dodič iz OŠ Rudija Mahniča Pregarje, Manca Frank iz OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, Jaka Peruzin iz OŠ Podgora Kuteževo, Blaž Strle iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak in Kaja Kinkela iz OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad skupaj z ravnateljicama Karmen Šepec in Mirjam Vrh ter z učenci OŠ Bežigrad iz Ljubljane odleteli v glavno mesto Rusije, Moskvo.

V sredo, zjutraj smo imeli let iz Ljubljane v Moskvo. Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, smo se srečali z našimi ljubljanskimi sovrstniki in gospo Tatjano, gospo Natalijo, gospo Meto ter gospo ravnateljico Majo. Takoj, ko smo prišli v Moskvo, smo šli na ogled Rdečega trga. Vse je bilo tako veliko in bogato.

Naslednji dan, v četrtek, smo obiskali tovarno čokolade. Že izven tovarne je tako omamno dišalo po vseh dobrotah. Zelo je bilo zanimivo poskušati nove okuse čokolad, nam najljubša je bila s konjakom :). Ko smo končali z ogledom tovarne, smo si še sami izdelali svojo čokolado. Potem pa smo šli še v trgovino s čokolado, Kasneje smo si ogledali galerijo Tretjakov. Zvečer smo se predvsem punce malo bolj uredile, saj smo šli na ogled Baleta Aelita v otroškem gledališču in operi. Pred predstavo smo imeli tudi voden ogled vsega, kar se dogaja v ozadju baleta. Pokazali so nam tudi lasulje, ki jih plesalci nosijo med nastopom. Težke so, občudujem plesalce, ker tako odlično plešejo z lasuljo na glavi. Nad vsem sem bila zelo navdušena.

V petek, 12. oktobra 2018, smo šli polagat rože pred spomenik padlih vojakov v Kremelj in si pogledati okolico. Potem nas je čakalo presenečenje, saj smo si ogledali animacijo 4D poleta nad Moskvo. Bilo je fantastično. Kosili smo v največjem nakupovalnem centru za otroke v Moskvi, kjer smo tudi nakupovali.  Zvečer smo si ogledali cirkuško predstavo.

V soboto smo se odpravili na ogled kozmonavtskega muzeja. Bilo je kot v vesolju. Res smo si lahko predstavljali, da smo astronavti. Kosilo smo imeli na zelo prestižni ladjii, s katero smo pluli po reki Moskvi. Videli smo mesto še z drugega zornega kota. Vse je bilo tako veliko in bogato. Zvečer pa je sledil družabni večer z ruskimi otroci v našem hotelu. Mi smo jim izdali, katerih 5 besed smo se naučili v ruščini, nato pa smo jim zapeli pesem Katjuša najprej v slovenskem jeziku, nato pa še v ruščini. Ruski otroci pa so nam pripravili celoten koncert s petjem, plesom in recitalom. Po srečanju je sledila okusna pogostitev in disko zabava. Večer je bil nepozaben.

Na nedeljsko jutro smo se spakirali in se odpravili v veleblagovnico, kjer smo kupili še zadnja darilca in spominke. Prišel je čas, ko smo se morali posloviti od sončne Moskve. Odpravili smo se proti letališču, se vkrcali na letalo in že smo poleteli proti Sloveniji. Po prihodu na letališče smo se poslovili z učenci iz Bežigrada in se s kombijem odpeljali proti Ilirski Bistrici. Tam nas je pričakal gospod župan Emil Rojc in naši starši. Polni novih doživetij in veseli, ker smo stkali številna nova prijateljstva smo se odpravili proti našim domovom. Takrat se nam je utrnila misel, s katero se vsi strinjamo: Povsod je lepo, ampak doma je najlepše.

Kaja Kinkela

sdr

 

(Visited 334 times, 1 visits today)
Dostopnost