IZLET V BRUSELJ,  STRASBURG IN LUKSEMBURG

IZLET V BRUSELJ,  STRASBURG IN LUKSEMBURG

V soboto popoldne smo se zbrali pred šolo si razdelili šolske majice in se odpravili na dolgo, dvajseturno vožnjo z avtobusom proti Bruslju.

V Postojni smo pobrali še učence gozdarske in zdravstvene srednje šole. Ko smo prečkali avstrijsko mejo, smo pričeli s kratkimi predstavitvami, ki smo jih pripravili učenci osnovne in srednje šole. Po končanih predstavitvah smo vsi utrujeni zaspali in se zbudili v Bruslju. Vodič Andrej Černigoj nam je na zanimiv način predstavil mesto in njegove glavne znamenitosti. Nato smo si ogledali Muzej Evropske zgodovine. Potem smo odšli na kosilo in se namestili v hostlu. Sledila je vožnja z avtobusom peščene plaže Severnega morja. Na žalost smo tja prišli v temi zato smo videli bolj malo. Za nazaj smo se ustavili pri enih najbolj priljubljenih znamenitosti v Bruslju, Atomium. Vsi zaspani smo se odpravili nazaj v hostel. Zgodaj zjutraj smo si ogledali Evropsko komisijo in Evropski parlament. Z avtobusom smo se odpravili v Luksemburg, kjer smo si ogledali mesto in prevajalsko službo EP. Sledil je odhod v Strasbourg, se namestili v hotelu in odšli na zaslužen počitek. Zjutraj smo se odpravili z metrojem do sodišča za človekove pravice in do parlamenta. Nato smo se odpravili v center mesta, si privoščili kosilo in odšli na dolgo pot proti domu.

Izlet je bil vsem zelo všeč. Posebej bi se zahvalili učiteljici Tamari Urbančič, učitelju Jakobu Marnu, učitelju Tilnu Muhi in ravnatelju Mateju Grahorju, ki so nas skozi celoten izlet čuvali in nas zabavali.

Uma Ceglar z učenci 8. in 9. razreda OŠ RU Podgrad

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos smo na današnji dan, na tretji petek v novembru, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Slogan letošnjega TSZ je: »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Pravijo, da se po jutru dan pozna, po zajtrku pa jutro.

Dan smo na šoli začeli z glasbo in s petjem. Učenci so ob prihodu v šolo zbrali v večnamenskem prostoru. Zapeli so pesem Leti moja čebel’ca. Na kitari sta jih spremljala Brina Cek in Teo Renko.

Sledil je kratek uvodni nagovor, v katerem je bil izpostavljen pomen vsakodnevnega in polnovrednega zajtrka. Z njim si (tako otroci kot odrasli) že zjutraj zagotovimo dobršni del energije za dnevne aktivnosti in učenje. 

Predvsem razvijajoči se otroški možgani so še posebej občutljivi na pomanjkanje energije. Vsakodneven, zdrav in uravnotežen zajtrk pripomore k boljšim miselnim zmožnostim, kar se pokaže predvsem pri učenju in drugih dejavnostih, ki zahtevajo zbranost, spomin in reševanje miselnih nalog.

Ob spremljavi harmonike, na katero je zaigrala Klara Miše, so učenci zapeli še pesem Čebelar. Nato so bili učenci vabljeni k zajtrku, saj prazna vreča ne stoji pokonci.

Danes so kuharice učencem pripravile črni kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem donatorjem, ki ste za TSZ prispevali med:
– Sandi Jagodnik, Podgrad,
– Jože Boštjančič, Zalči,
– Aleksander Primc, Starod,
– Ivan Šajina, Podbeže,
– Branko Butinar, Račice,
– Branko Kablar, Podgrad,
– Dušan Zidar, Podgrad,
– Dolores in Marjan Čuš, Podbeže,
mleko:
– Frane Barba, Podbeže,
in jabolka:
– kmetija Miše, Sabonje.

Po zajtrku so sledile delavnice, na katerih so učenci bolje spoznali hranljivo, belo tekočino – mleko. Učenci prvega triletja so se seznanili, kaj je mleko in od kod prihaja, zakaj ga radi pijemo, kako pride mleko do skodelice na mizi in zakaj je zajtrk eden najpomembnejših obrokov v dnevu. Če zajtrka ne bi bilo, bi se učili s prazno glavo, je nekoč izjavila Eva Kranjc.

Učenci drugega triletja so preko pesmi Mleko, ki jo je napisal Andrej Rozman Roza, spoznali lastnosti mleka in podrobneje preučili od kod prihaja mleko. V nadaljevanju so ponovili, zakaj je zajtrk pomemben obrok dneva. Učenci 4. in 5. razreda so nadaljevali s tematsko obarvanim dnevom, v katerem so bolje spoznali mleko in mlečne izdelke.

Učenci tretjega triletja so spoznali fizikalno-kemijske lastnosti mleka, kako ga pridelujemo in predelujemo, kako vpliva na naše telo in kaj je laktozna intoleranca, katere vrste oz. tipe mleka poznamo in ali je rastlinsko mleko res mleko.

Razrednikom in učiteljem se zahvaljujeva, da ste najini idejni zasnovi uresničili.

Učenci, zajtrkujte kot kralji in kraljice, kosite kot meščani in večerjajte kot berači.

Lep dan vam želiva,

Damjana Kinkela in Vesna Babnik

Občinsko športno tekmovanje v nogometu

Občinsko športno tekmovanje v nogometu

V sredo 9.11.2022 je v športni dvorani OŠ Antona Žnideršiča potekalo občinsko tekmovanje v nogometu.

Učenci naše šole so prikazali odlično predstavo in z borbenostjo ter ekipnim duhom zasedli odlično 2. mesto.

Prvi dvoboj smo odigrali proti ekipi OŠ Dragotina Kette-ja. V prvem delu tekme je trema pri naših igralcih pustila močan pečat in tako so nasprotniki na polčas odšli s prednostjo treh golov. V drugi del tekme je ekipa Podgrada prikazali čisto drugi obraz in z odločnostjo v očeh in na terenu prikazala vrhunsko predstavo. Na koncu nam je zmanjkalo malo športne sreče, da bi lahko tekmo obrnili v našo korist.

Naslednjo tekmo smo odigrali proti domačinom iz OŠ Antona Žnideršiča. Že od začetnega sodniškega piska so naši igralci prevzeli pobudo na terenu. S pogumom, samozavestjo in borbo za vsako žogo so prikazali igro, ki je obrodila sadove in že na polčasu vodila z rezultatom 3 – 1. Drugi polčas je prinesel veliko atraktivnih potez in novih priložnosti, ki so jih igralci dobro izkoristili in tekmo zmagali z visokim rezultatom.

Omembe vredna novica je ta, da je za našo ekipo nastopala tudi Taja Tomažič, ki je bila na celotnem turnirju edina predstavnica deklet. Odigrala je borbeno in dokazala, da se lahko kosa s fanti.

HVALA tudi navijačem in navijačicam za odlično podporo s tribun.

Igralci: Taja Tomažič, Max Žgavc, Enej Barba, Domen Jagodnik, Jure Maglica, Žan Volf Granduč, Nik Drobnjak (2x gol), Tine Ujčič in Teo Renko (3x gol).

Čestitamo OŠ Dragotina Ketteja za prvo mesto in uvrstitev v nadaljevanju nogometnega tekmovanja.

                                                                                                                        

Tiln Muha

Tretješolci in Halloween

Tretješolci in Halloween

Tretješolci so se pri pouku angleščine prelevili v simpatične pošasti iz sveta Halloween in zadnji dan pred jesenskimi počitnicami veselo strašili po naši šoli.

Pohod na Slavnik

Pohod na Slavnik

V petek 21.10. smo v sklopu športnega dne izvedli pohod na Slavnik.

Udeležilo se ga je 65 učencev in učenk od 4. do 9. razreda.

Učenci so si po svojih sposobnostih izbrali tempo hoje, omembe vredno je tudi to, da so 4 učenci pritekli na vrh v pičlih 55 minutah.

Pohvaliti moramo vse pohodnike, ki so ponosno dosegli vrh in tudi prikazali spoštljiv odnos do narave, saj smo vse smeti (tudi tuje) pospravili. Za konec se, kot šola zahvaljujemo upravljavcem koče, ki so nam pripravili topel čaj.”

Obisk kmetije Slavec

Obisk kmetije Slavec

V četrtek, 21. 10. 2022, smo se drugošolci odpravili na kmetijo Slavec v Knežak. Videli smo dva psa, jahali smo osličke, igrali smo se z ovčko Lili. Na pašniku so se pasle krave, koze, oslički in ena ovčka. Lahko smo jih pobožali in jim dali jesti. V učnem čebelnjaku smo si pogledali kje je matica in kje vali jajčeca, v satjih so čebele zbirale med. Gregor nam je pokazal čebelarsko obleko za odrasle in otroke. Hranili smo kokoši in jih pestovali ter pobrali jajca v kurniku. Pod kozolcem smo pomalicali in se poigrali na igralih.  Z avtobusom smo se vrnili domov. Bilo je zabavno in poučno. Vsem nam je bilo lepo.

Naravoslovni dan na kmetiji Miše

Naravoslovni dan na kmetiji Miše

V petek, 14. oktobra 2022 smo se učenci 1. razreda skupaj z učiteljicama Martino in Tamaro odpravili na naravoslovni dan v Sabonje. Gospod Miše nas je naprej popeljal v preteklost in nam pokazal različne stare predmete. Potem smo se odpravili v sadovnjak in poprijeli za delo. Nabirali smo jabolka iz katerih smo kasneje naredili slasten sok. Dan je minil kot bi mignil. 

Tolkala v orkestru

Tolkala v orkestru

V sredo, 12. oktobra 2022, smo imeli učenci od 6. do 9 razreda kulturni dan. Zjutraj smo normalno prišli v šolo in se z avtobusom odpravili v Ljubljano. Ko smo prispeli v Ljubljano, smo v Cankarjevem domu pojedli malico. Nato smo si še podrobneje ogledali Cankarjev dom, predstavitev je bila zanimiva. Komaj smo čakali, kdaj bomo lahko vstopili v največjo, Gallusovo dvorano, kjer si bomo ogledali koncert Tolkala v orkestru. Ko smo vstopili v dvorano, smo zagledali največje orgle v Sloveniji, ki so bile kar malo strašljive. Sedeli smo na prvem balkonu in imeli res dober pogled na orkester in soliste. Predstava nam je bila všeč. Zelo nam je bil všeč program, še zlasti skladbe 20th CENTURY FOX FANFARE, COFFE TO GO in TYPEWRITER. Vsi inštrumentalisti so odlično igrali, koncert je bil tudi malo smešen. Posebej nam je bil všeč zabavni voditelj, ki se je na oder pripeljal s kolesom in njegov pomočnik, ki je za inštrument uporabil kar pisalni stroj. Ta dan je bil zelo lep.

                                                                                                                                                                            

ŠESTOŠOLCI

PISATELJICI NA NAŠI ŠOLI

PISATELJICI NA NAŠI ŠOLI

Šestošolki Zoja Ceglar in Brina Cek sta pred kratkim napisali svoj prvenec z naslovom KLJUČ DO ŽIVLJENJA. Knjiga je zelo zanimiva in napeta, saj govori o dveh mladih puncah, ki pomagata prijateljici pri iskanju izgubljene osebe. Knjiga je nastala z namenom, da se kdaj po njej posname film, v katerem bosta glavni igralki.

Punci, bravo!

Pssst … Ko bosta slavni igralki, pa se le spomnita, katero osnovno šolo sta obiskovali ;). 

Novinarski krožek

Dostopnost