Bodo morali slovenski osnovnošolci prihodnje leto namesto pouka glasbene umetnosti telovaditi? Mogoče, kdo ve. Takšen je bil namreč predlog nadomestnega ministra za šolstvo, devetošolca naše šole, ki ga je izrekel nikjer drugje kot v Državnem zboru.

Podgrajski sedmo, osmo in devetošolci smo namreč minuli ponedeljek ob kulturnem dnevu obiskali Ljubljano in njene znamenitosti.

Na izlet oziroma kulturni dan smo se tokrat odpravili v Ljubljano. Najprej smo se srečali z našo stalno vodičko Mojco, ki nas je pričakala v bližini makete starodavne Emone. Tako se je namreč pred približno dva tisoč leti imenovala rimska naselbina v središču današnje Ljubljane. Najprej smo si ogledali kip Emonca, prebivalca starodavne Emone.

Originalen kip se nahaja na varnem v muzeju, na kraju pa je postavljena le njegova kopija. Videli smo, da so bili Emonci včasih bistveno nižji ne samo od deveto, ampak tudi od današnjih sedmošolcev. Pod kipom Emonca na stebru je postavljen originalen kamnit sarkofag (kamnita krsta), ki je prazen. Na maketi Emone smo videli, kako je naseldbina izgledala, kje so bila zgrajena štiri glavna mestna vrata, od nekdanje Emone pa so se do danes ohranili le mogočni zidovi.

Od nekdanje Emone smo se sprehodili do sedanjega parlamenta, kjer poslanci iz vseh koncev države krojijo našo sedanjost in prihodnost. Kot vsi obiskovalci parlamenta smo morali tudi mi dati v pregled naše torbe, sami pa smo stopili skozi rentgen, s katerim iščejo kovinske in druge nevarne reči. Nožev in pištol ob našem obisku niso odkrili…

Okroglo dvorano Državnega zbora smo si ogledali in jo fotografirali samo z balkona za obiskovalce, posedli in debatirali pa smo v dvorani Državnega sveta. Prevzeli smo vloge poslancev in ministrov.  Najprej smo predlagali, da bi bilo ure glasbe potrebno zamenjati za ure športa, kasneje pa smo sklenili, da bi morali biti likovni pouk, šport in glasba izbirni predmeti. V preddverju Državnega zbora smo si ogledali tudi freske, ki prikazujejo zgodovino naše države.

Nato smo šli mimo operne hiše, ki je stara več kot 120 let in je ena od najlepših stavb v Ljubljani. V operni hiši še danes deluje ljubljanska opera, v njej pa trenutno snemajo že sedmo sezono Slovenija ima talent. Na istem trgu je tudi kip Janeza Vajkarda Valvazorja, kranjskega plemiča in prvega slovenskega zgodovinarja.

V bližini smo obiskali Narodni muzej Slovenije, med hojo do muzeja pa smo videli tudi poslopje ambasada Združenega kraljestva Velike Britanije in severne Irske. V Narodnem muzeju smo si ogledali razstavo, sarkofage in mozaike.

Od tam smo se napotili v Cankarjev dom, kjer smo dobili tudi delovne liste in jih tudi rešili. Pred Cankarjevim domom stoji zanimiva kvadratasta skulptura, v kateri je izrezljan obraz našega največjega pisatelja Ivana Cankarja. Sprehodili smo se tudi mimo Drame, kjer smo videli velik plakat z vsemi igralci, ki igrajo v Drami.

Čez cesto smo šli v Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani, ki jo je oblikoval naš največji arhitekt Jože Plečnik. Zanimivost te knjižnice so visoki in lepi stebri, kar je značilno za plečnikovo arhitekturo. Ob koncu druge svetovne vojne je v stavbo treščilo nemško poštno letalo, ki je letelo iz Trsta v Ljubljano.

Med sprehodom po Ljubljani smo videli tudi most, na katerem zaljubljenci v znak njihove ljubezni zaklepajo ključavnice in ključe odvržejo v reko Ljubljanico. Sprehodili smo se tudi po tromostovju, ob katerem stoji kip našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ko je Mojca končala govoriti, smo pojedli sladoled, ki je bil presneto drag. Ena kepica dva evra.

Zala Cek, 7. razred

 

Več na:https://photos.app.goo.gl/BhktpeJgcujixKsF6

(Visited 33 times, 1 visits today)
Dostopnost