Kot vsi vemo, je Slovence in praktično ves svet v letu 2020 zajel virus covid-19, ki ga do tedaj ni poznal še nihče. Zaradi velikega števila okužb smo marca slovenski šolarji, dijaki in študenti pričeli šolanje od doma. Za nas je bila to velika sprememba. Privaditi smo se morali na nove izzive računalniškega komuniciranja na daljavo ter v delo vložiti mnogo več truda. Potrebno se je bilo držati vseh ukrepov in priporočil vlade ter NIJZ.

V tem šolskem letu 2020/2021 se zgodba žal ponavlja. Novembra je bila ponovno razglašena epidemija, šole so se zaprle, življenje pa praktično ustavilo. Ker smo se spomladi marsikaj naučili, nam delo na daljavo sedaj povzroča precej manj težav.

Vsako jutro se prične dan s prižiganjem računalnika in pripravo kamere. Dopoldneve tako učenci večinoma namenimo šolanju na daljavo, popoldanski prosti čas pa izkoristimo za druženje z družino, sprehode, športne dejavnosti, ob šolske dejavnosti, glasbeno šolo …

Kljub temu da je pouk v pravi šoli najboljši, omogoča današnja tehnologija dokaj kvaliteten pouk na daljavo. Video konference nam omogočajo neposredni stik z učiteljem in s sošolci. Ko aplikacije in programe enkrat spoznaš, sploh ni nobenih težav. Vendar pa imajo najmlajši osnovnošolci zaradi neizkušenosti in neznanja v primerjavi z nami mnogo več težav. Pomoč staršev je zato nujna, kar pa v primeru, da le-ti hodijo v službo, predstavlja velik problem.

Zanimivo se mi zdi dejstvo, da so nam starši, učitelji, šolski svetovalni delavci, zdravniki, predavatelji … še pred slabim letom svetovali, naj se čas, ki ga preživimo pred telefoni in računalniki, skrajša in nadomesti s pristnimi druženjem, telesno aktivnostjo, branjem knjig in igro. Sedaj pa moramo zaradi razmer početi ravno obratno. Ure in ure presedimo pred zasloni in vedno bolj postajamo odvisni od tehnologije.

Tega si mladi ne želimo. Pogrešamo pristne človeške stike, pogovore, igro, smeh, druženje in zabave. Upajmo, da se bomo kmalu vrnili v šolske klopi, a pred tem moramo premagati korono. To nam bo uspelo le ob upoštevanju navodil stroke, zato jih upoštevajmo.

Ajda Mavrič

(Visited 67 times, 1 visits today)
Dostopnost