V nedeljo, 5. septembra 2021, smo se štirje učenci in tri učiteljice iz Osnovne šole Rudolfa Ukoviča podgrad z vlakom odpeljali v Velehrad, na Češko. Tja smo prispeli ob 18.00 istega dne. Učence so na železniški postaji pričakale gostujoče družine, učiteljice pa so odšle v hotel.

Prvi dan, v ponedeljek, smo na osnovni šoli v Velehradu imeli predstavitev naše šole, kraja in države. Predstavitve učencev iz Slovenije, Romunije in Češke so potekale v živo, Severna Makedonija in Francija pa sta se prestavili preko spleta. Pozneje smo se spoznali in družili še z drugimi učenci Osnovne šole Velehrad. Popoldne smo si ogledali baziliko sv. Cirila in Metoda ter podzemni labirint. Po končanem ogledu smo se z avtobusom odpravili v Stare mesto, kjer smo preživeli prijeten večer. V torek smo delali na šoli, popoldan pa se srečali z županom Velehrada. Prestavil nam je Velehrad in njegove znamenitosti ter nas pogostil s tipičnimi moravskimi kolački. Potem smo si skupaj ogledali razstavni prostor občine ter razstavo lectovih izdelkov. Zvečer smo se zabavali na šolskem igrišču in igrali odbojko. V sredo smo se preko zooma pogovarjali z učenci iz Francije in Severne Makedonije. Takrat smo na naše bele majice odtisnili logotip projekta, se nanje podpisali in jih okrasili. Popoldan smo si ogledali srednjeveški grad Buchlov v bližini Velehrada.

V četrtek smo odšli na ekskurzijo. Ogledali smo si rekonstrukcijo moravske vasi iz 9. stoletja ter obiskali akvarij Žive vode v vasi Modra. Popoldan smo se spet odpravili v sosednje mesto. Zvečer so nam pripravili pogostitev na šoli, kjer smo se družili z učitelji, učenci in družinami. Preživeli smo čudovit večer.

Zadnji dan, v petek, 10. septembra, smo se zjutraj veliko pogovarjali na šoli. Dobili smo certifikate ter pojedli še zadnje kosilo na Češkem. Ob 11.30 smo se poslovili od novih prijateljev in se odpravili na železniško postajo ter preko Dunaja nazaj v domačo Slovenijo.

Na Češkem smo se imeli zelo lepo, veseli smo, da smo bili lahko del tega projekta. Pogrešali bomo prijatelje iz Češke in Romunije, s katerimi smo preživeli nepozaben teden.

Učenci 9. razreda: Nika Brentin, Žana Marija Kinkela, Rok Vodopivec in Martin Urh

Učiteljice: Tjaša Poklar, Tatjana Jagodnik in Kristina Jenko Čekada

https://video.arnes.si/watch/blrds5zq1z01

(Visited 239 times, 1 visits today)
Dostopnost