Državno tekmovanje 12. Slovenska glasbena olimpijada

Državno tekmovanje 12. Slovenska glasbena olimpijada

V soboto, 4. marca 2023, je potekalo Državno tekmovanje 12. Slovenska glasbena olimpijada. Tekmovanja se je pod mentorstvom učiteljice glasbene umetnosti Damjane Kinkela udeležil naš učenec Ivan Novaković iz 7. razreda in osvojil bronasto priznanje. Poleg pisnega dela tekmovanja je Ivan izkazal odlično znanje na področju petja, a-vista izvajanja  in ustvarjalnosti. Za godalni trio je napisal skladbo z naslovom Sredi oceana. Godalnim trio, ki deluje v Glasbeni šoli Ilirska Bistrica pod mentorstvom učitelja Srečka Meha in ga sestavljajo Ivan na violončelu ter violinista Ian Avsec in Vidal Dabholkar, je skladbo tudi javno predstavil v dvorani Julija Bettete v palači Kazina v Ljubljani.

Ivanu iskreno čestitamo!

https://photos.app.goo.gl/vBPSkbrTuWfJRcbM7

Smučanje v Kranjski Gori

Smučanje v Kranjski Gori

Učenci petega in šestega razreda smo se zadnji teden v januarju odpravili v Kranjsko Goro. Vožnja do tja je bila utrujajoča, a smo srečno prispeli.

Vsak dan smo hodili na smučišče, kjer smo imeli tečaj smučanja. Po smučanju smo imeli veliko različnih dejavnosti. Večini učencev je bila najbolj navdušena nad tekom na smučeh. Po slastni večerji smo odšli na zanimiv sprehod okoli Kranjske Gore. V četrtek zvečer pa je bilo najbolj zabavno. Zaključni večer je potekal tako, da smo z učenci iz  Pirana, ki so bili tudi na tečaju smučanja, zaigrali točke (vsaka soba je pripravila kratko predstavitev). Nato smo imeli ples.

Petek je bil zelo naporen. V poznih popoldanskih urah smo se vrnili domov.

Bilo je zelo lepo.

                                                      

Brina Cek in  Mila Novaković 6. r.

Naravoslovni dan Od zrna do kruha

Naravoslovni dan Od zrna do kruha

Učenci 1. razreda so danes postali peki. Ob zanimivem vodenju ga. Tamare Urbančič so spoznavali različne vrste žit, žetev, mletje žit in različne moke. Z velikim navdušenjem so spremljali postopek, kako zamesimo kruh in se tudi sami preizkusili. Navdušeni so bili nad malimi, raznobarvnimi štručkami in žemljicami. Dišalo je kot iz prave pekarne. Verjamem, da so bile slastne.

Zahvaljujemo se ga. Tamari za nepozaben dan.

Pokljuka

Pokljuka

V četrtek, 5. 1., smo se učenci od 6. do 9. razreda odpravili na Pokljuko, da spodbudimo naše biatlonke na svetovnem prvenstvu.

Vožnja je bila dolga, a smo si jo krajšali s petjem in pogovori s sošolci. Na Pokljuki smo v šotoru najprej pomalicali, nato si ogledali okolico, se kepali in zaplesali ob ritmih znane slovenske glasbene skupine BQL.

Ko se je tekma začela, smo nestrpno čakali naše biatlonke in navijali zanje. Na žalost naše tekmovalke niso bile preveč uspešne.

Domov smo se vrnili v večernih urah. Dan je bil zanimiv, pester in nedvomno se moramo zahvaliti Zavarovalnici Triglav, ki nam je omogočila nepozabno doživetje v družbi športnih zvezd.

 Tine Ujčič

Novoletni bazar

Novoletni bazar

V soboto popoldne smo po dolgem času ponovno izpeljali novoletni bazar.

Plac v Podgradu je ponovno zaživel in kljub slabemu vremenu vseeno dosegel nemalo obiskovalcev. 

Dogajanje so popestrile učenke iz 6.razreda s plesno točko, Ajda pa nas je očarala s čudovito skladbo, ki jo je zapela. Obiskal nas je tudi Dedek Mraz, ki je med otroke razdelil polno košaro sladkih dobrot.

Učenci iz 8. in 9. razreda so prodajali izdelke, ki so jih šolarji izdelali med poukom tehnike, na ostalih stojnicah pa smo lahko zasledili čudovite izdelke lokalnih pridelovalcev in ustvarjalcev.

Vsem sodelujočim se ponovno še enkrat zahvaljujemo, prav tako pa bi radi namenili veliko zahvalo prav vsakemu, ki je daroval sredstva za šolski sklad.

V pričakovanju na naslednji novoletni bazar vas lepo pozdravljamo in vam želimo lepe praznike.

Tadeja Kerznar,

predsednica šolskega sklada OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad

Tehniški dan o krožnem gospodarstvu

Tehniški dan o krožnem gospodarstvu

V četrtek, 10. novembra, je na šoli potekal tehniški dan o krožnem gospodarstvu. Učencem 6. do 9. razreda so se na delavnicah pridružili tudi učenci OŠ Rudija Mahniča – Brkinca Pregarje.

Na prvi delavnici so učenci spoznavali materiale, iz katerih so izdelki, in surovine potrebne za njihovo pridelavo.

V drugi delavnici so spoznali 10 R-jev: zavrni (Refuse), zmanjšaj (Reduse), ponovno uporabi (Reuse), popravi (Repair), obnovi (Refurbish), ponovno izdelaj (Remanufacture), spremeni namen (Repurpose), recikliraj (Recycle), pridobi energijo (Recover) in premisli (Rethink). Na teh temelji krožno gospodarstvo in upravljanje brez odpadkov (zero waste).

Na tretji delavnici so na primeru plastike in umetnih mas učenci spoznali pomanjkljivosti linearnega gospodarstva in gospodarstva, ki temelji na recikliranju.

Učenci so si nato ogledali ozaveščevalno vozilo E-transformer 2.0. Tudi mlajši učenci so bili deležni kratkega vodenega ogleda vozila.

Za zaključek so strnili svoja nova spoznanja na plakate, ki so na ogled na OŠ Podgrad.

Zahvaljujemo se podjetju ZEOS, ki je pred našo šolo pripeljalo ozaveščevalno vozilo ter našim učencem pojasnilo krožno gospodarstvo in njegov pomen.

Vesna Babnik

IZLET V BRUSELJ,  STRASBURG IN LUKSEMBURG

IZLET V BRUSELJ,  STRASBURG IN LUKSEMBURG

V soboto popoldne smo se zbrali pred šolo si razdelili šolske majice in se odpravili na dolgo, dvajseturno vožnjo z avtobusom proti Bruslju.

V Postojni smo pobrali še učence gozdarske in zdravstvene srednje šole. Ko smo prečkali avstrijsko mejo, smo pričeli s kratkimi predstavitvami, ki smo jih pripravili učenci osnovne in srednje šole. Po končanih predstavitvah smo vsi utrujeni zaspali in se zbudili v Bruslju. Vodič Andrej Černigoj nam je na zanimiv način predstavil mesto in njegove glavne znamenitosti. Nato smo si ogledali Muzej Evropske zgodovine. Potem smo odšli na kosilo in se namestili v hostlu. Sledila je vožnja z avtobusom peščene plaže Severnega morja. Na žalost smo tja prišli v temi zato smo videli bolj malo. Za nazaj smo se ustavili pri enih najbolj priljubljenih znamenitosti v Bruslju, Atomium. Vsi zaspani smo se odpravili nazaj v hostel. Zgodaj zjutraj smo si ogledali Evropsko komisijo in Evropski parlament. Z avtobusom smo se odpravili v Luksemburg, kjer smo si ogledali mesto in prevajalsko službo EP. Sledil je odhod v Strasbourg, se namestili v hotelu in odšli na zaslužen počitek. Zjutraj smo se odpravili z metrojem do sodišča za človekove pravice in do parlamenta. Nato smo se odpravili v center mesta, si privoščili kosilo in odšli na dolgo pot proti domu.

Izlet je bil vsem zelo všeč. Posebej bi se zahvalili učiteljici Tamari Urbančič, učitelju Jakobu Marnu, učitelju Tilnu Muhi in ravnatelju Mateju Grahorju, ki so nas skozi celoten izlet čuvali in nas zabavali.

Uma Ceglar z učenci 8. in 9. razreda OŠ RU Podgrad

Dostopnost